Mitä on striimaus ja mitä taitoja siihen tarvitaan?

Yleinen

Monen DigiGym-hankkeen osallistujan arkeen kuuluvat erilaisten striimien eli suoratoiston katsominen. Osa myös harrastaa tai on kokeillut itsekin striimata esimerkiksi omaa pelaamista, mikä on hyvin suosittua. Osallistujien kiinnostuksesta striimaukseen hankkeessa järjestettiin striimausvalmennusta Gamepitillä yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Pelaten duuniin –hankkeen kanssa. Striimausvalmennukseen osallistuneelle Liljalle striimauksen perusteet olivat jo hanskassa.

– Olen striimannut viime kesästä lähtien satunnaisesti. Tulin striimausvalmennukseen mukaan oppiakseni lisää ja saadakseni uutta intoa striimaukseen. Tiesin aika paljon jo ennestään, mutta esimerkiksi kaikista laitteiden asetuksista minulla ei ollut tietoa, Lilja kertoo.

Monet striimaavat omaa pelaamistaan, kuten Liljakin, mutta hän pitää silti digitaalisen piirtämisen striimaamista mielenkiintoisempana. Hänellä on käytössään digitaalinen piirto-ohjelma Krita, sekä striimausohjelma Streamlabs, joka mahdollistaa oman striimin lähetyksen Twitch-striimipalveluun. Yksittäisen striimauskerran kesto on yleensä hänellä noin 2-5 tuntia.

– Striimaus on sekä itselle että seuraajille viihdyttävää, ja moni tykkää katsoa digitaalista piirtämistä. Piirtäminen on myös rentouttavaa. Joskus striimaan myös pelatessani, kuten pelejä Dead by Daylight, Paladins, Human: Fall Flat ja League of Legends, sekä palapelejä, Lilja luettelee.

Yhteisöllisyys on striimausharrastuksen suola, ja on yleistä yhdistää Discord-serverin omaan Twitch-kanavaan, jotta siitä kiinnostuneet löytävät yhteisöön. Liljallekin on muodostunut oma striimiyhteisönsä Discordiin, joka mahdollistaa monia merkityksellisiä asioita:

– Yksi parhaista asioista striimaamisessa on vuorovaikutus seuraajien kanssa. Tuntuu hyvältä, että voin sitä kautta tuoda esille omaa taidettani ja osaamistani. On myös hauskaa huomata, miten seuraajat odottavat uusia striimejäni. Jos olen esimerkiksi aloittanut jollakin kerralla uuden piirustusprojektin ja se jää kesken, seuraajat alkavat todella nopeasti kysellä, milloin jatkan työn loppuun. Joskus saan myös yhteisöni kautta tilaustöitä. Viimeisimmäksi minua pyydettiin luomaan t-paitaan printti.

Kuva tilaustyönä olleesta DnD-pelihahmosta, jonka Lilja teki striimissä.
Kuva tilaustyönä olleesta DnD-pelihahmosta, jonka Lilja teki striimissä. 

Voiko kuka tahansa aloittaa striimaamaan?

– Periaatteessa kuka tahansa voi striimata, mutta kyllä siinä tarvitaan myös digitaitoja, Lilja pohtii.


– Pitää osata käyttää ja yhdistää eri laitteita ja sovelluksia. Monet jutut oppii kokeilemalla. Itse katsoin paljon tutoriaalivideoita Youtubesta. Tärkeää on osata katsoa, että kaikki toimii kuten pitää. Striimaamisessa pitää varmistaa laitteiden ja netin toimivuus, sekä huolehtia, että ympäristökin on kunnossa. Esimerkiksi valaistus tulee olla riittävä. Kaikista vaikeinta striimaamisessa on aikatauluttaminen. Joskus striimauskerta saattaakin peruuntua, jos vaikka netti ei toimikaan. Striimaaminen on kuin monesta palasesta koostuvaa palapeliä.

Lilja kertoo, että viime vuoden puolella tuli striimattua enemmän, koska nyt on ollut elämässä paljon muitakin projekteja, kuten erilaisia maalaustöitä. Striimaus vaatii harrastuksena keskittymistä ja panostusta yhteisössä vuorovaikutukseen. Striimaus onkin hyvä harrastus sellaisille, jotka haluavat luoda oman yhteisön tai kuulua sellaiseen. Liljallakin on omat suosikkinsa, ketä seurata: Jyväskyläläinen Unilaama ja c00kiieess.

Striimausvalmennusta ja muita digitaitoharjoitteluja luvassa

Striimaamisessa voi myös edetä ammattilaiseksi ja ansaita itselleen tuloja. Striimausvalmennuksen kolmannelle päätöskerralle onkin kutsuttu ammattistriimaaja kertomaan omista kokemuksistaan.

– Viime striimausvalmennuskerta oli inspiroiva, ja ajattelin kyllä tulla päätöskertaankin mukaan, vaikka tulevaisuudessa en ehkä ensimmäisenä ryhtyisikään ammattistriimaajaksi. Muutenkin DigiGym-hankkeessa on ollut minulle hyödyllisiä sisältöjä, kuten CV-workshop. Ja Photoshop-ohjelmalla kuvanmuokkaus kiinnostaisi kovasti, Lilja lisää.

Toive on kuultu ja DigiGymin tulevissa workshopeissa tullaan tarjoamaan striimausvalmennuksen lisäksi kiinnostuneille kuvanmuokkaukseen ohjausta. Luvassa on myös monia muita digitaitosisältöjä ja –harjoitteluja, joihin mukaan päästäkseen ei tarvitse olla ennakko-osaamista. Tervetuloa mukaan!

Last modified: 5.7.2022